Seksi KiinassaKesto: 49'33''
Ohjaaja: Josh Freed
Tuotanto: GALAFILM, Kanada 2007

Yökerhot täyttyvät kiinalaissinkuista etsimässä seksiseuraa. Ympäri Shanghaita katuja reunustavat "kauneussalongit", jotka toimivat ilotaloina. Pehmopornolehtiä kaupustellaan joka puolella. Internetin seksitähdistä on muodostunut Kiinan parikymppisten nuorten joukossa suuria julkkiksia.

Tervetuloa 2000-luvun Kiinaan. Tässä joitain merkkejä vallankumouksesta, joka on nopeasti saamassa jalansijaa maolaisen puritanismin tieltä. Kulttuurivallankumouksen ja uuden talouskasvun jälkeen Kiinassa on vuorossa seksuaalinen vallankumous.

TV2:n Dokumenttiprojektin Kiina-kesän lopulla nähtävä Seksi Kiinassa (China's Sexual Revolution, 2007) käsittelee vuosikymmenet pannassa olleen seksuaalisuuden vapautumista Kiinassa. Dokumentissa esitetään seksuaalisuuden muuttuneen tabuksi Mao Zedongin aikana ja nostetaan seksuaalisuuden tukahtumisen keskiöön Kiinan yhden lapsen politiikka.

Yleinen tietotaso sukupuolielämästä on Kiinassa edelleen hyvin heikkoa, ja nälkä seksuaalivalistusta kohtaan kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi yöradion seksi-talk-show-ohjelmista on tullut huippusuosittuja. Internet saattaa olla yksi seksuaalivallankumouksen vaikuttavimmista voimista. Dokumentissa tavataan mm. suositun nettipäiväkirjan pitäjä pekingiläinen Mu Zimei, joka kirjoitti villeistä seksiseikkailuistaan ja suosikkiasennoistaan verkkoon. Kiinan hallitus päätti kuitenkin sulkea blogin syyttäen häntä "hengen saastuttamisesta". Mu kirjoitti, että hänellä on oikeus harrastaa seksiä niin monen miehen kanssa kuin hän tahtoo.

Seksuaalivallankumouksen tiellä on vielä monia esteitä. Yhden lapsen politiikka suosii poikalapsia ja on johtanut naispulaan Kiinassa. Tästä koituu lukuisia sosiaalisia ongelmia, kun kymmenet miljoonat miehet jäävät ilman puolisoa. Seksuaalivalistuksen puutteen vuoksi kiinalaiset eivät juuri tunne turvaseksiä, joka on johtanut aidsin uhkaavaan leviämiseen, ja vain pieni osa kiinalaisista myöntää kannattavansa uutta seksuaalisuutta. Herännyt sukupuolielämä on tuonut mukanaan myös avioerot, joiden määrä on kasvanut vahvasti.

Lähetä linkki


Muualla Yle.fi:ssä