Kenraali Talvelan sota


Saksalaiset etenivät kesäkuun 22 päivänä vuonna 1941 alkaneessa operaatio Barbarossassa ripeästi Baltian halki Leningradin porteille. Syyskuun kahdeksantena saksalaiset valtasivat Slisselburgin Nevajoen suussa ja tämä operaatio katkasi viimeisen maayhteyden Leningradin ja Neuvostoliiton maaperän välillä. Kaupunki oli saarrettu.

Saksalaiset olivat kuitenkin haluttomia hyökkäämään suoraan Leningradiin, koska se olisi merkinnyt taistelua talo talolta. He jättivät kuitenkin huomioimatta Laatokan, jota pitkin kulkevaa Elämän tietä Leningradia huollettiin.

Suomen puolella Laatokan toimia johdettiin Lahdenpohjasta käsin. Komentaja, eversti Eino Järvenpää, kiinnitti maaliskuun lopulla 1942 siellä vierailleen kenraaliluutnantti Paavo Talvelan huomiota siihen, että piiritys vuoti kun Leningradia huollettiin Laatokan kautta.

Tästä alkoi tapahtumaketju, jonka seurauksena Suomi lähes tahtomattaan joutui Talvelan junailemaan operaatioon, jonka tarkoituksena oli Leningradin saarron tehostaminen. Tähän Brasil-nimiseen operaatioon osallistui saksalaisia, suomalaisia ja italialaisia joukkoja ja se on Suomen sotahistorian vaiettu synkkä luku. 

Käsikirjoitus ja ohjaus ArvoTuominen

Lähetä linkki

Tosi tarina


TV1:n Tosi tarina-sarja kertoo puolen tunnin tarinoita suomalaisista suomalaisille katsojille. Tarinat etsivät ja tavoittavat aina jotain erityistä arjesta ja tästä päivästä.
› Lue lisää

› Ohjelmat on tekstitetty suomeksi

YLE Areena

YLE Areena

Lähes kaikki Tosi tarinat ovat katsottavissa YLE Areenassa 
30 vuorokauden ajan 
tv-lähetyksestä.
› YLE AreenaanMuualla Yle.fi:ssä