Ykkösdokumentti 1995

Ensilähetykset vuonna 1995.
Sivua ei päivitetä.

Tigrero
Samuel Fuller palaa 40 vuoden jälkeen Karaja-intiaanien kylään Amazonin sademetsään. Samalla kun Fuller puhuu ohjaajakollega Jim Jarmuschille urastaan ja elokuvasta joka ei koskaan valmistunut, myös intiaanit kertovat kohtalostaan viimeisten vuosikymmenien aikana. Käsikirjoitus ja ohjaus Mika Kaurismäki. Tuotanto Marianna Films Oy.
04.01.1995

Sarajevon nuoret
(Sarajevogänget)
"Minä en halua osallistua sodan jälkeen tämän maan jälleenrakennukseen, koska en ole syypää tähän tuhoon". Näin toteaa yksi neljästä sarajevolaisnuoresta, joiden kanssa ruotsalainen kuvausryhmä eli kahden kuukauden ajan. Enes, Asja, Faris ja Soba kannustavat toisiaan, soittavat rokkibändissä sähkökatkoksista piittaamatta ja lukevat taidehistoriaa, vaikka taideakatemia on pommitettu pirstaleiksi. Ja välillä kun vettä ja riisiä ei tarvitse säännöstellä, pidetään juhlat! Toimittaja Erik Gandini. Tuotanto Ruotsin televisio.
13.01.1995

Nainen ja valaat
Dokumentti suomalaisesta naisesta, Tiu Similästä, joka on omistautunut valaiden tutkimiseen Pohjoisella Jäämerellä. Käsikirjoitus ja ohjaus Heikki Innanen. Tuotanto Netrum Oy.
20.01.1995

Muistaako kukaan enää talidomidilapsia?
(Neurosedynbarnen - det var vi)
1960-luvun alussa maailmaan syntyi lähes 10 000 talidomidin vammauttamaa lasta. Vanhempia kehotettiin hoidattamaan pienokaisensa laitoksessa, eikä lapsille povattu juuri minkäänmoista tulevaisuutta. Millainen oli näiden lasten nuoruus ja mitä he ajattelevat elämästä nyt, kolmikymppisinä? Toimittaja Ylva Hemstad haastatteli melkein sataa talidomin uhria. Tuotanto: Ruotsin televisio.
03.02.1995

Sauna, suomalaisen saunan historia
Dokumentti esittelee tarun ja toden 1000-vuotisesta saunasta liittyen elokuvan 100-vuotiseen historiaan. Suunnittelu ja ohjaus Veikko Laihanen. Tuotanto Veikko Laihanen Oy/Meri Laihanen.
10.02.1995

Suomen jääkärit - vapaushaaveita ja kapinaa Kuurinmaalla
Ohjelmassa kuljetaan ensimmäistä kertaa kameran kanssa pitkin jääkäreiden jalanjälkiä Misse-joella, Riianlahdella, Aa-joella ja Libaussa. Aikajänteen nykypäivästä 80 vuoden taa muodostaa viimeisen jääkärin, kenraali Väinö Valveen muistelut. Toimittaja Heikki Ellonen. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
17.02.1995

Elämän ja kuoleman rajoilla
(Between Life and Death)
Mitä tapahtuu ihmisen kuolinhetkellä? Onko elämää kuoleman jälkeen? Kautta aikojen ihmiset ovat kertoneet elämän äärirajoilla kokemistaan ilmiöistä ja tutkijat ovat yrittäneet selvittää, mistä oikeastaan on kysymys. Lopullista ratkaisua tuskin koskaan löydetään, mutta ohjelmaamme on koottu viimeisin tieto tästä meitä kaikkia kiinnostavasta kysymyksestä. Tuotanto: CTE, Englanti.
24.03.1995

Kaupunkisinfonia
Dokumentti piirtää kuvan 1990-luvun puolivälin Helsingistä, sen ihmisistä ja ajan hengestä nykykatsojille ja tuleville sukupolville. Ohjaus Heikki Ahola. Musiikki Tuomas Kantelinen. Tuotanto Statiivinkantajat ja TaiK/ETL.
31.03.1995

Liettua, vapaus, Landsbergis
Muotokuva kahdesta miehestä, joita yhdistää sama rakkaus Liettuaan ja sama sukunimi: Landsbergis. Heidän välissään oli rautaesirippu 50 vuotta. Se määräsi heidän kohtalonsa. Käsikirjoitus ja ohjaus Marjatta Cronvall. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
07.04.1995

Solovetski - elämän ja kuoleman luostari
Miljoonat menehtyivät Solovetskin kuoleman leireillä. Vienanmeren saarella sijaitseva linnoitettu luostari oli monta vuosisataa Pohjois-Venäjän valtias. Se oli myös pyhiinvaellusmatkojen kohde. Vallankumouksen myötä siitä tuli pahamaineisen vankileirien saariston pääpaikka, jonne ei enää haluttu, mutta jouduttiin. Suunnittelu ja ohjaus Arvo Ahlroos. T: TV1 Kulttuuriohjelmat.
14.04.1995

Leijonaunelma - Suomen jääkiekko-maajoukkue matkalla MM-kisoihin
Dokumentti puolen vuoden ajalta, marraskuusta 1994 huhtikuuhun 1995 kiekkoleijonien valmentautumisesta kauden päätapahtumaan, Tukholman maailmanmestaruus-kilpailuihin. Ohjaus Lilli Riihiranta. Tuotanto: TopEye Oy.
21.04.1995

Mahdoton ei ole mahdotonta - Helvi Sipilä
Mahdoton ei ole mahdotonta on Suomen kansainvälisimmän naisen, Helvi Sipilän asenne elämään, mikä tulee todistetuksi elämänkertadokumentissa. Ohjaus Ville-Veikko Salminen, tuotanto Carnival Films Ltd.
28.04.1995

Lapin sota
Hyökättävä häikäilemättömästi ja mistään piittaamatta.Toimittaja Juhani Sipilä.
12.05.1995

Suomalainen koti
Kolmiosainen dokumenttisarja suomalaisen kotikulttuurin ja kodin ihanteen historiaa 1700-luvulta tähän päivään. Osa 1/3: "Korvessa on minun kotini". Aiheina myyttinen suomalainen tupa ja sääty-yhteiskunnan kodit 1700-1800 -luvuilla. Suomalainen koti - käsite alkaa muotoutua Snellmannin, Runebergin ja Topeliuksen ohjauksessa. Käsikirjoitus ja ohjaus Eeva Vuorenpää. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
19.05.1995

Suomalainen koti
Osa 2/3. "Koti on yhteiskunnan sydän". Työväenkasarmeista miljonääri-Maireaan. Ajanjakso 1800-luvun lopulta toiseen maailmansotaan, jolloin nouseva taideteollisuus, Martta-liike ja kansanvalistus kohottivat Suomen kodit "uuteen päivään". Käsikirjoitus ja ohjaus Eeva Vuorenpää. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
26.05.1995

Suomalainen koti
Osa 3/3. "Koti kultainen, kallis". Sarjan viimeisessä osassa tarkastellaan tyyppitalon vaikutusta suomalaiseen kotikulttuuriin ja kodin ilmeen muutoksia toisesta maailmansodasta tähän päivään. Millaisia asioita suomalainen arvostaa kodissaan 90-luvun puolivälissä? Käsikirjoitus ja ohjaus Eeva Vuorenpää. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
02.06.1995

Francois Mitterrand
(Francois de Jarnac)
Tuokiokuvia Ranskan entisen presidentin virallisesta ja vähemmän virallisesta elämästä. Mitterrand on ollut keskeinen poliittinen vaikuttaja Ranskan neljännessä ja viidennessä tasavallassa ja presidenttinä neljäntoista vuoden ajan vuodesta 1981.Tuotanto: Belgian ranskankielinen TV.
16.06.1995

Kirjailija ja kirjailijan poika
(Father and Son in Resonance)
Viime vuonna Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen japanilaisen kirjailijan Kenzaburo Oen pojalla Hikarilla oli syntyessään vaikea aivovamma. Pojasta tuli isänsä silmäterä ja huolenpidon vaivat palkittiin, kun hän linnunlaulua kuultuaan alkoi reagoida ympäristöönsä säveltämällä. Saamme seurata isän ja Hikarin elämää ja valmistautumista Hiroshimassa pidettyä sävellyskonserttia varten. Tuotanto: NHK, Japani.
30.06.1995

Hitlerin kuolema
(Search for Adolf Hitler)
Mitä tapahtui Hitlerin Berliinin bunkkerissa huhtikuun viimeisinä päivinä 1945? Tapahtumista liikkui monenlaisia huhuja ympäri maailmaa ja Neuvostoliitto aloitti 1946 salaisen tutkimuksen nimeltä Operaatio Myytti. Sen vastikään löydetty arkisto kertoo kaiken Natsi-Saksan vallanpitäjien ja ennen kaikkea Hitlerin
viimeisistä päivistä. Tuotanto: Discovery, RTL ja BBC.
07.07.1995

Aristoteles Onassis
(Aristoteles Onassis, the Golden Greek)
Kukapa muu kuin tämä 'kultainen kreikkalainen' on voinut lausahtaa, että hän näki jokaisessa naisessa mahdollisen rakastajattaren. Ja komea olikin hänen naistensa rivistö. Mutta onni naismaailmassa ei tuo autuutta ja Onassiskin sai tuta monenlaisia kohtaloniskuja kreikkalaisen tragedian tyyliin. Tuotanto: BBC.
14.07.1995

Coco Chanel
(Chanel - a Private Life)
Useimmat meistä ovat kuulleet nimen Chanel, jonka yhdistämme milloin muotiin ja milloin hajuveteen. Mutta kuka oli Coco Chanel, nainen joka loi Chanelin maailmanmaineen? Ja miksi hänen suurin luomuksensa oli Chanel itse? Tuotanto: BBC.
21.07.1995

Rasputin
(Real Rasputin)
Mikä oli miehiään tämä siperialaisen talonpojan poika, jota joko vihattiin tai rakastettiin? Uusimman tiedon mukaan hän olikin miltei kunniallinen mies ja olisi toisissa olosuhteissa voinut tehdä uran vaikka populistipoliitikkona. Arkistoista löytyneet filminpätkät kertovat elävästi vuosisadan vaihteen Venäjästä ja Rasputinin elämästä. Tuotanto: BBC.
28.07.1995

Jimmy Carter
Tämä muotokuva kertoo miehestä, joka Syvän etelän maapähkinämaisemista nousi Yhdysvaltojen presidentiksi. Carterin vuosiin 1976-1982 mahtui menestyksen lisäksi sellaisia vastoinkäymisiä, ettei häntä valittu enää toiseksi kaudeksi. Vuosia hän omistautui humanitääriselle työlle, mutta viime aikoina hän on tehnyt näyttävän paluun maailmanpolitiikkaan välittäjädiplomaatin roolissa. Tuotanto: ABC News, Yhdysvallat.
20.08.1995

Kuningatar Margareeta
(Dronning Margarethe)
Tanskan kuningatar Margareeta tunnetaan avoimena ja mukavana ihmisenä. Persoonallinen hallitsija on myös kuvataiteilija ja koirien ystävä, ja hoitaa yhtä lailla toriostokset kuin kaukaisten valtiovieraiden kestitsemiset. Dokumentin on tuottanut Tanskan televisio.
27.08.1995

Stig Bergling ja vakoilijan tie
(Stig Bergling)
Kun maanpetoksesta tuomittu Stig Bergling pakeni poliisien nenän edestä ja loikkasi Suomen kautta Neuvostoliittoon lokakuussa 1987, oli hän suomalaislehtienkin etusivulla. Viime vuonna Ruotsin
kaikkien aikojen tunnetuin vakoilija ilmestyi yllättäen kotimaahan ja suostui yhteistyöhön viranomaisten kanssa. Vankilassa Bergling kertoi tähtireportteri Stina Dabrowskille vakoilijan taipaleestaan.
03.09.1995

Äidin alzheimer
(Complaints of a Dutiful Daughter)
Alzheimer on hiipivä tauti, johon ei ole parannuskeinoa. Vanhenemiseen liittyvät oireet muuttavat ihmistä niin, että hän menettää otteen elämään. Elokuvantekijä Deborah Hoffman joutui uuden tilanteen eteen, kun hänen äitinsä todettiin sairastavan tätä pelättyä tautia. Miten sopeutua muuttuneeseen elämään? Tuotanto: Deborah Hoffmann, Yhdysvallat.
17.09.1995

Jukopliut – Sakari Pälsin monta elämää
"Fallesmannin Arvo" -kirjojen "isä" oli myös tutkimusmatkailija, elo- ja valokuvakameran mestari, arkeologi ja boheemi. Leikkaus Vesa Lehko. Käsikirjoitus ja ohjaus Mirja Metsola.
01.10.1995

Vanki ja vangin tytär
(Angel's Daughter)
Parikymppinen Sabrina on aina odottanut tuntemattoman isänsä yhteydenottoa ja eräänä päivänä puhelin soikin. Mutta langan päässä ei ole prinssi vaan vankilassa istuva mies. Tytär ei kuitenkaan käännä selkäänsä hänelle ja lähtee selvittämään isänsä taustaa ja omia juuriaan. Tuotanto: Aie Productions, Sveitsi.
15.10.1995

Kasvamassa kuningas
(William: The Making of a King)
Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan vanhimmasta pojasta Williamista ollaan tekemässä kuningasta. Nyt lapsuuden leikit ovat ohi ja oikea kuninkaan koulu alkaa! Tuotanto: Granada TV, Englanti.
29.10.1995

Kiinan maaseudun uudet haasteet
(Yellow Soil and the New Reality)
Keltaisen lössimaan kylät Shanxin alueella ovat köyhtyneet Kiinan kaupunkien vaurastuessa. Yananin alueella viranomaiset päättivät kohottaa kyläläisten työintoa huutokauppaamalla heille pitkäaikaiseen käyttöön valtion maata. Uudet haasteet ja kehitys ovat tuoneet
esiin monenlaisia mielipiteitä ihmisten kesken. Tuotanto: NHK, Japani.
12.11.1995

Prinsessa Diana avomielisenä
(Princess Diana Talks)
Prinssi Charlesin viime vuonna lähetetty haastatteluohjelma aiheutti sen, että prinsessa Diana kertoo nyt oman tarinansa. Tuotanto: BBC.
26.11.1995

Niin on ollut ja niin on aina oleva
Sinuhe egyptiläinen 50 v. Juhlavuoden dokumentti siitä, millaisista aineksista, miten ja missä syntyi Mika Waltarin suurromaani. Millaista oli sen vastaanotto aikanaan Suomessa ja ulkomailla? Mikä on Sinuhen merkitys tänään? Käsikirjoitus ja ohjaus Eeva Vuorenpää. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
27.12.1995

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkistoMuualla Yle.fi:ssä